Friday, March 21, 2008

Paris.. Here we come!!!

Hari nih dah masuk hari ke 23 aku berpantang. huhu... pantang pun macam tak pantang jer.. yg lebih tepat "pantang jumpe", semua aku makan. hihi.. hari tuh aku makan bayam, lepas tuh terus demam teruk. Tuhla, org Malaysia semua dah pesan jgn makan sayur tapi aku makan jugak. Sbb aku tatau pun bayam tuh sejuk. Sampai menggigil2 badan aku n rasanya time tuh suhu badan dah lebih 40 deg. Kesian kat Farrel sbb mlm aku demam tuh dia macam tak puas jer menyusu sbb badan aku kering sgt. Susu pun maybe tak banyak so dia pun mula la meragam, tidur pun tak nyenyak. Lagi kesian kat hubby aku kena jaga aku n dia malam tuh. Dahla esoknya ade kelas. Tok kat Malaysia punye la risau sampai nangis2, huhu... kesiannya... nyesal lak bgtau dia sbb buat dia risau jer. Tapi yg kelakarnya Awin ckp tok tunggu sayap tumbuh sbb nak terbang dtg sini. hehe.. nasib baik tak tumbuh, kalau tak mesti dah sampai kat Toulouse ni.

Sejak demam hari tuh, aku dah tak berani nak makan sayur. So aku gantilah dengan makan buah2an supaya tak kena sembelit. Risau jugak sbb org kata masa dlm pantang ni senang kena sembelit. Tapi masa gi jumpe doc hari tuh dia ckp flu n ade virus so dalam 2-3 hari akan baik.tp kalau x baik kena gi jumpe dia semula. Alhamdulillah aku dah sihat leas makan ubat yg dia suggest.Farrel pun dah OK dan tak meragam lagi. Dia pun makin kerap menyusu sekrg, kdg2 sampai dekat sejam dia menyusu. huhu.. sabo jer la.. kadang2 fikir nak jugak campur ngan susu formula tapi risau pulak nanti dia dah taknak susu badan so biarla fully breastfeeding. Bknnya ape, risau kalau aku demam or x sihat n susu x banyak, kesian plak dia tak puas menyusu.

Teringat aku masa 1st week nyusukan dia, rasa macam nak nangis jer sbb masa tuh sakit sgt. Kadang2 rasa nak give up jer sbb tak tahan. Tak sangka aku bila 1st time susukan baby mmg sakit mcm tuh, selama nih aku tgk org lain relax jer susukan baby diorg. Alhamdulillah sekrg everything getting better dan takdela sesakit mula2 dulu. Yang penting kita kena sentiasa kuat semangat dan pk yg positif supaya x give up. Memang mencabar betul bila bab menyusu ni. Masa mula2 dulu, dahla sakit lepas tuh Farrel pulak kerap sgt menyusu. Kalau tak sabar dah lama give up. Bila time bangun malam nak menyusu tuh lagilaa mencabar. Alhamdulillah sekrg aku dah enjoy bangun malam n susukan dia. Aku pun sekrg banyak2 makan oat n susu tuk produce lebih banyak susu dalam badan.

Erm.. next week 29 - 31/3/08, aku, hubby n Farrel akan ke Paris tuk apply passport Farrel kat embassy. Hopefully everything OK dan Farrel sihat n x meragam. Risau jugak nak bawak dia jauh2 ni tapi macamana pun kena pegi jugak, kalau tak nanti Farrel takleh balik Malaysia (actually aku yg beria2 nk pergi, risau plak klu Azizul pegi sorg). huhu.. Kiteorg akan lepak kat rumah kak yus (one of embassy staf). Actually kiteorg jumpe kak yus ni sebelum dtg sini kat embassy France kat KL. borak2 kat situ n tuko2 email. huhu.. bukannye kenal sgt tapi dengan muka tak malu nak lepak rumah dia plak. Segan mmg segan tapi dia yg beria ajak tido umah dia so kiteorg on jer la. Harap Farrel behave la nanti kat rumah dia. huhu.. Trip kali nih mmg target nak buat passport Farrel jer so takdela jalan mana sgt. Maybe pegi Eiffel Tower n tempat2 lain yg area situ jer. Nanti next trip bila nak pegi ambik passport Farrel lepas sebulan baru nak stay lama sikit n jalan2. Lagipun masa tuh Farrel dah besar sikit so tak la risau sgt bawak dia jalan2.

Okayla, aku stop sini dulu sbb si kecik dah bangun. huhu.. seperti biasa kena susukan dia n tuko pampers dia. Nih aku share sikit informations pasal breastfeeding.

Makanan yg di galakkan; lobak putih, semua jenis ikan, ikan yu (tak penah makan lagi, ikan sardin, tuna, salmon, kurma, jantun pisang, kucai+tauhu+taugeh, petola, kentang rebus, longan kering (air mata kucing), roti, biskut marie, daun turi, pegaga, kacang buncis, sayur sawi, cheese, planta...

Minuman plak; air masak, susu, soya, nestum, oat, horlicks, milo, jus buah2an (betik/honeydew), rebusan buah pala, sprirulina, air kelapa, rebusan air halba...

Supplement yg perlu diambil; omega 3, obimim, kalsium, vitamin C...

10 comments:

Nurul's blog said...

niza..sgt setuju kalau pi paris kena lama2 sikit..kami pegi aritu 4 days pun masih ada tmpt2 yg tak sempat lawat..tp yg main attraction tu alhamdulillah sempat..kami stay kat hotel area moulin rouge..mmg senang nk ke mana2 dekat sgt ngn metro and central gak la..eifel tower leh nmpk dr window bilik..hug utk daniel..

A Journey To Remember said...

ha'ah.. mmg ingat nak stay lama sikit bila 2nd time pegi nanti. Apa nama hotel yg Nurul stay hari tuh ek?? mahal x? dkt ke ngan metro?

Nurul's blog said...

lupala nama dia..sb pelik..dekat sgt2 ngn metro..stsn apa ntah lupala niza..boleh tahan la price..kat paris mcm london sume mahai..rasanya dlm 70pond kot per nite..mahal tp ok la gak sb senang..dekat metro sume..mknhalal ada..

A Journey To Remember said...

niza pun dh jupe satu hotel area situ (The Modern Hotel)... dkt ngan Metro Blanche ngan Metro Place De Clichy... 70Euro per nite... mkn halal apa kat situ? kebab ke? tgh tggu sepupu inform KFC Halal kat Paris... ngidam makan KFC... hehe...

Nurul's blog said...

mknanan ala2 ayam kfc tp bukan kfc..hehehhe..tp sgt dekat ngn moulin rouge yg glamer tu..hehehe..ok la kalu 70 euro pernite..murah dah tu rasanya..sb kami dulu lebih kurang 70 pound..ok sgt2 yg niza jumpa tu..oh ya tak pun tnya as..dia duk mana..tp rasanya dia nya hotel mcm 120 euro ja..mcm lg mahal ja..maybe sb booking last minute kot..ntahla ek..hehehe

AsLiNa said...

niza.. baby boy mmg kerap breastfeed kan?.. x pe u can do it.. boleh breastfeed sampai 2 tahun, mcm aisyah dulu ckup 2 tahun pandai stop sendiri, sbb malu dia kata..

AsLiNa said...

nurul, mmg mahal aku duduk dulu, sbb sgt last minute, tp dekat dgn metro gak..sebelah je..

Anonymous said...

niza....tahniah di atas kelahiran baby farrel yang comel n cute!!
berpantanglah baik-baik, jgn dimakan makanan yang sejuk dan menjejaskan kesihatan badan ok. salam rindu dari k zaliza n famili.

A Journey To Remember said...

harap farrel macam aisyah nanti. bile besar tahu malu. tp syukur sgt farrel kerap menyusu waktu siang jer, bila malam dia bangun 2 kali jer.

A Journey To Remember said...

tq kak za.. lama tak dengar citer kak za. nampak mirul pun dah besar sekrg. wenduuu laa kat baby mirul, x sempatla baby farrel nak kenal ngan abg mirul.