Monday, March 17, 2008

Di sebalik nama...

Ahmad Farrel Daniel around 17 days

Nih sikit sebanyak sejarah nama Ahmad Farrel Daniel, moga Farrel besar nanti bolehla aku cerita kat dia macam mana boleh wujudnya nama Farrel ni.

Ahmad membawa maksud "Yang Terpuji", Farrel membawa maksud "Pahlawan" dan Daniel adalah nama salah seorang nabi. Aku dan hubby pun tak pasti kenapa kami berkenan sangat dengan nama ni, tp bila terjumpa je nama Farrel ni terus aku masuk dalam list nama pilihan kiteorang. Lagipun aku mmg cari nama yg pangkalnya mula huruf F disebabkan keluarga aku semuanya mula dengan huruf F. Lagipun Farrel anak sulung jadi aku n hubby harap biarlah dia jadi "pahlawan @ hero" dalam keluarga dan dapat menjaga adik2nya nanti. Pada mulanya, aku n hubby nak letak Muhammad tapi bila pk balik hubby aku nama Azizul so biarlah pangkal namanya pun A jugak so sbb tuh kiteorg letak Ahmad, biar simple dan pendek sikit. Nama Daniel pulak mmg aku berkenan dr dulu lagi sejak belum kawin. Hubby aku pun berkenan jugak dgn nama ni so kami pun letak la jugak nama Daniel ni. So terciptalah nama Ahmad Farrel Daniel, putera Mummy n Daddy yg tersayang. Ni aku senaraikan nama2 yang aku short list kan masa aku tgh pregnant dulu. Pening jugak masa nak pilih nama untuk Farrel dulu.

Zareef – periang
Elman – knowledge
Emir – to command
Haikal – pokok yg besar dan subur
Harith – kuat / berusaha
Hilman – kesopanan / kesabaran
Ehsan/ihsan – kebaikan
Ilman – berilmu
Na’il – penyelesai masalah
Nawfal – generous
Riyadh – taman
Farrel – pahlawan
Arman – harapan / aspirasi
Eidlan – Eidlan (Adil)
Ilmi – berilmu


4 comments:

Nurul's blog said...

niza..memnag cantik nama baby u all..alahai tomeinyerrrrrrr...ops..nanti dtgla umah kami dh lepas pantang..dekat dh pun..

A Journey To Remember said...

tq nurul... susah nk cr nama tuh... heheh... nurul pindah belgium ek? insya Allah kalau ader rezki... byk plan ni... nk pegi Paris, Amsterdam and London... even nnt husband smbg UK... tetap nk pegi jugak... jemput la dtg sini jugak... jgn segan2...

AsLiNa said...

farrel..mmg sedap nama tu niza.. chomelnya..

This is .... said...

Hi,

Nak tanya, mana you dapat maksud nama baby tu? Saya try cari maksud "Farrel", tapi, tak jumpa..